drim1
novamakedonija
khantry design
FIDE - Светска Шаховска Федерација, банер
ecu-baner
Април 2018
По Вт Ср Че Пе Са Не
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
todor-mitrov-logo
Градско првенство на Скопје 2009 PDF Печати

gicarovski smallПрвенството ќе се одржи во Скопје, од 12-20 декември 2009 година, во просториите на библиотеката „Страшо Пинџур„(во зградата на Кјуби), во организација на Шаховската федерација на Македонија и Шаховскиот клуб „ 13 Ноември“.

 

 

 

.

 

 

 

ШАХОВСКА ФЕДЕРАЦИЈА НА МАКЕДОНИЈА

Број 106-09 / декември 04, 2009 година    

 

                                                                      РАСПИС

 

Отворено Првенство на Скопје за 2009 година

 

1.    Првенството ќе се одржи во Скопје, од 12-20 декември 2009 година, во просториите на библиотеката „Страшо Пинџур„(во зградата на Кјуби), во организација на Шаховската федерација на Македонија и Шаховскиот клуб „ 13 Ноември“.

 

2.    Пријавувањето на учесниците и одредувањето натпреварувачки броеви ќе биде на 12 декември(сабота), во 16,00 часот.

 

3.    Уписнината за учество изнесува:

  

 • за шахисти до 18 години                              300,00 денари
 • за шахисти со рејтинг 2200-2299                400,00 денари
 • за шахисти со рејтинг 2000-2199                600,00 денари
 • за шахисти со рејтинг до 1999                     800,00 денари
 • за шахисти без рејтинг                              1.000,00 денари

 • Шахисти со рејтинг поголем од 2300 и со титула ФМ,ИМ и ВМ се ослободени од плаќање уписнина.     

                    

  4.     Награден фонд: 120.000,00 денари

  1.место           30.000,00

  2.место           25.000,00

  3.место           18.000,00

  4.место           12.000,00

  5.место           10.000,00

  6.место             8.000,00

  7.место             6.000,00

  8.место             4.000,00

             

  Специјална награда од 3.000,00 денари за најдобропласиран член на ШК „ 13 Ноември “.

  Специјална награда од 2.000,00 денари за најдобар млад шахист до 18 години.

  Специјална награда од 2.000,00 денари за најдобропласирана шахистка.

    

   При делба на место одлучува: Среден бухолц(-2),Бухолц,поголем број победи, Прогресивен скор,Подобрен Прогресивен скор.

  Наградите се делат по Хортов систем.

    

  5.    Се играат 9 кола по Швајцарски систем, со темпо на игра 90 минути за 40 потези,плус 30 минути по играч до крајот на партијата, со додаток од 30 секунди за секој одигран потег,почнувајќи од првиот.

    

  6.    Партиите се играат секој ден со почеток во 16,30 часот,освен последното коло (во недела,20 декември), со почеток во 10,00 часот.

    

   7.   Турнирот ќе се рејтингува во ФИДЕ.

   

   

   

  Скопје,04.12.2009 година                                        Шаховска федерација на Македонија

   

                                                                                             Кочовски Иван,стручен секретар